Tietoa vedenmittausjärjestelmistä
Sisällysluettelo
Ultraäänivesimittarit
Suhteellisen lyhytikäisten mekaanisten mittareiden korvaajaksi tulleet ultraäänivesimittarit alkoivat yleistyä asuntokohtaisessa mittauksessa 2010-luvulla.
Markkinoilla olevat ultraäänivesimittarit ovat pääosin paristo-/akkutoimisia.
Mittarin vaihto määrävälein
Mittarivalmistajat suosittelevat yleisesti, että mittarit on joka tapauksessa vaihdettava tietyin väliajoin, ja sen vuoksi vesimittareiden paristot/akut eivät ole vaihdettavia. Pariston virran loputtua on koko mittari vaihdettava uuteen.
Mittarin vaihto on aina annettava LVI-ammattilaisen tehtäväksi, koska mittareiden vaihtamisessa on aina myös vuotoriski. Mittareiden tiivisteet ovat erilaisia ja asentajan on huolellisesti varmistettava putkiston tiiveys vaihtotyön jälkeen.
Mittausjärjestelmän konfigurointi
Vedenmittausjärjestelmä on suunniteltava taloyhtiöön ottaen huomioon olemassa oleva käyttövesiputkisto, putkistojen reitit, putkikoot ja asennuspaikat. Mittareiden asennuksessa on oltava tarkkana, että jokainen yksilöity mittari asennetaan juuri ennalta merkittyyn käyttöpaikkaan. Mittarin asennussuunta ja esim. veden virtaaminen väärään suuntaan on estettävä yksisuuntaventtiilein.
Mittarit valvovat myös vuotoja
Vuotojen havaitsemiseksi eri mittarivalmistajat käyttävät erilaisia hälytysparametreja. Joissakin seurataan jatkuvaa virtausta mittarin läpi ja hälytysrajaa voidaan säätää. Joissakin järjestelmissä pitää virtauksen pysähtyä esim. kahdeksi tunniksi vuorokaudessa, jotta voidaan tulkita, että vuotoa ei ole.
Vedenkulutustiedon keruu
Mittareiden etäluentaa varten tarvitaan tiedonkeruujärjestelmä. Nykyaikaisilla langattomilla vesimittareilla etäluentaa saadaan yleensä toteutettua vaivattomasti, mutta taloon tarvitaan myös tukiasema tai useampia asemia.
Tukiaseman sijoittamisessa rakennukseen tulee huomioida:
- Radiokuuluvuus kaikkiin vesimittareihin
- Tukiasemien ja keskusyksikön välinen kuuluvuus
- Laitteiden sijainti palomääräysten mukaisesti. Esim. porraskäytävissä ei saa olla laitteita, mitkä tulipalon sattuessa tuottavat palokaasuja tai savua pelastusreitille.
- Laitteet eivät voi sijaita siten, että ne joutuvat ilkivallan kohteeksi
Kulutustietojen käsittely vie pahimmillaan todella paljon aikaa, mikäli järjestelmä ei tuota tietoa helposti käsiteltävässä muodossa. Nykyiset mittausjärjestelmän tuottavat kulutusdataa vähintään vuorokausittain jokaisesta mittarista.
Laskutukseen siirrettävä tieto täytyy olla oikein ja lukemien siirron pitää toimia
automaattisesti. Opastamme käyttäjää tässäkin tilanteessa. Asukkaalla on oltava seurantamahdollisuus omaan vedenkulutukseen ja vesimittariin.
Nykyisiin mittausjärjestelmiin on liitettävissä kuluttajalle tarkoitettu näyttölaite tai
mobiilisovellus mittausdatan seuraamiseen.
Mittausdata vesimittareilta voidaan saada monella tavalla. Vielä vuosikymmen sitten mittaustiedot kerättiin tiedonsiirtoa varten rakennettuun johdolliseen väylään (langallinen M-Bus). Olemassa oleviin taloihin väylän rakentaminen jälkikäteen voi olla vaikeaa tai melkein mahdotonta.
Langaton tiedonsiirto on tätä päivää
Langattomat järjestelmät alkoivat yleistyä kymmenisen vuotta sitten. Teknologioita on tässäkin lajissa useampia. Langaton M-Bus, LoRaWAN, NB-IoT jne.
- M-Bus:n kantomatka ei ole kovin pitkä. Taloyhtiön sisällä joudutaan asentamaan tukiasemia yleensä vähintään jokaiseen porraskäytävään, korkeassa rakennuksessa ehkä jopa pari tukiasemaa per kerros.
- LoRa (long range), joka on tarkoitettu pienten datamäärien siirtoon vähäisellä energiamäärällä. LoRa- tekniikan etu on pitkä kantomatka, jolloin yleensä riittää yksi tukiasema per taloyhtiö.
- NB-Iot järjestelmän etu on hyvä rakenteiden läpäisevyys, mutta se vaatii vesimittarikohtaisen tiedonsiirtoliittymän datansiirtoon, mikä lisää kiinteitä kk-kustannuksia järjestelmän käyttämisestä.
Vesimittareiden vaihto taloyhtiössä
Vesimittarit on vaihdettava yhtiössä mieluummin ennen kuin ongelmia alkaa syntyä. Mekaaniset vesimittarit ovat valitettavan lyhytikäisiä. Mittareiden luotettava kestoikä yleensä 5 -10 vuotta.
Vesimittareiden vaihtamisessa voi tulla yllätyksiä esim. liian pienten huoltoluukkujen takia. Joskus ei auta muu kuin suurentaa luukkua, jotta mittareiden vaihto onnistuu. Uusi huoltoluukku saadaan toki tehtyä tilalle tyylikkäästi.
Elinkaaritarkastelu
Vesimittareiden elinkaari eri mittarityypeillä voi vaihdella paljonkin. Markkinoille on tuotettu hyvinkin huonolaatuisia (=halpoja) mittareita, missä käyttöikä voi olla vain muutamia vuosia.
Toimialalla on yleinen käsitys, että mittarit tulisi joka tapauksessa vaihtaa uusiin 5-10 vuoden välein.
Erityisesti mittarivalmistajat ovat omaksuneet toimintamallin, missä mittarit uusittaisiin määrävälein, vaikka mittarit olisivat olleet tyhjissä asunnoissa ilman kulutusta. Mekaanisissa mittareissa mittarin koneistoa rasittaa mittarin läpi virranneen veden määrä. Yleensä mekaaniset mittarit kestävät noin miljoonan vesilitran kulutuksen. Lämpimän veden mittarit eivät välttämättä kestä niinkään pitkään.
Uusien vesimittareiden hankinnassa tulisikin kiinnittää huomiota pitkän aikavälin kustannuksiin taloyhtiölle. Mittareilla on huomattavia eroja käyttökustannuksissa ja mittareiden vaihtotarpeessa. Meillä on käytössä ohjelma, jonka avulla voimme tehdä kustannusvertailua 5-25 vuoden aikajaksoissa eri mittarijärjestelmien välillä.
Mittarin asennustapa
Asennustapa vaikuttaa mittaustarkkuuteen ja mittarin elinkaareen.
Mekaanisen mittarin mittaustarkkuus on parhaimmillaan taulu ylöspäin asennettuna.
Vanhemmiten mekaanisen mittarin näyttötauluun saattaa kertyä vesihöyryä, mikä estää mittarin lukemisen. Tällöin myös mittarin optinen luenta estyy, jolloin lukematiedot eivät siirry etäluentaan.
Asiakaskokemuksia
Olemme auttaneet lukuisia taloyhtiöitä vesimittareiden ja huoneistokohtaisen vedenmittauksen parissa saavuttamaan säästöjä ja lisäämään energiatehokkuutta. Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä palveluihimme ja olemme saaneet paljon positiivista palautetta onnistuneista projekteista.