Liian iso vesilasku?

Henkilö laskee puhdasta vettä hanasta vesilasiin

Vesilaskun suuruus saattaa yllättää, jos et ole aikaisemmin asunut ns. vesimittaritalossa.

Veden kulutus vaihtelee käyttäjien kesken todella paljon, eikä ole sen vuoksi heti suoraan verrattavissa siihen mitä naapuri kuluttaa.

Aluksi voi miettiä omia vedenkulutukseen liittyviä tottumuksia. Oletko suihkussa viisi minuuttia vai varttitunnin. Yleensä meillä ihmisillä on taipumus ajatella, että muut käyttäytyvät samalla tavalla kuin itse.

Kaikki ovat omasta mielestään ihan normaaleja vedenkäyttäjiä.

Vikaa vesimittarissa?

Vesimittarissakin voi joskus olla vikaa ja on syytä varmentaa mittarin toiminta. Vesimittarien asennuksissa on tapahtunut valitettavia virheitä. Joskus vesimittari voi olla asennuttu jopa väärään asuntoon, jolloin mittausdata laskuttajalle välittyykin väärästä asunnosta.

Mekaaniset mittarit toimivat parhaiten taulu ylöspäin asennettuna. Mittarin mittausvirhe suurenee kun asentoa muutetaan. Jotkut mittarit on tarkoitettu vain taulu ylös asennettaviksi. Joillakin mittareilla taulu sivulle asento tuottaa vielä riittävän tarkkuuden, vaikka onkin epätarkempi kuin taulu ylös asennettuna.

Vain harvat mittarit ovat riittävän tarkkoja myös taulu alaspäin asennettuna.

Mittari on yleensä suunniteltu myös toimivan joko pelkästään kylmän, tai pelkästään lämpimän veden mittaamiseen. Samaa mittaria ei yleensä voi käyttää kumpaan vaan. Mittareiden toimintalämpötilat on merkitty mittareihin T30, T50, T70, T90 merkinnöin. Kalliimmissa mittareissa voi olla myös T30/90 merkintä, jolloin sitä voidaan käyttää kaikissa lämpötiloissa.

Vesimittaustekniikka Oy:n asiantuntemuksella saadaan varmuus mittarin toiminnasta. Tarkastus tehdään aina käyttöpaikalla eli siinä asunnossa jota vesimittari palvelee. Joskus mittari voi olla asennettu väärään putkeen tai virtaussuunnaltaan väärin päin.

Vesimittareitakin on hyviä ja huonoja, kuten mitä tahansa muitakin laitteita. Huonot (=halvat) vesimittarit saattavat uutena toimia luotettavasti, mutta saattavat vikaantua jo muutaman vuoden käytön jälkeen. Jos vesimittari on asennettu väärin, se voi myös mitata väärin uutenakin. Mittausvirhe voi olla plus tai miinus merkkinen. Suurimmat havaitut mittausvirheet ovat olleet yli 30 % (liikaa näyttävä mittari).

Jotkut asunnossa olevat laitteet saattavat kasvattaa veden kulutusta asukkaan tietämättä. Tällainen voi olla vaikkapa kuivaava pyykinpesukone. Merkillistä kyllä, että pyykin kuivaamiseen tarvitaan vettä. Itse asiassa kuivaaminen tuottaa niin paljon lämpöä, että konetta on jäähdytettävä juoksevalla vedellä. Ei kovin ekologista, mutta näin halvimmat koneet toimivat.

Vesimittariin liittyvän putkiston on oltava myös tietyllä tavalla rakennettu ja vapaa epäpuhtauksista. Joskus mittarin suuaukolle on voinut kertyä esim. hiekkaa tai jokin vieras esine, mikä muuttaa veden virtausta, ja vääristää mittaustulosta.

Myös itse mittarin tiiviste voi olla virtausaukoltaan liian pieni tai se on asettunut huonosti paikoilleen, jolloin veden virtaus muuttuu. Nämä ovat asioita, mitä ei voi nähdä päälle päin, vaan havaitaan vasta sitten, kun mittari irrotetaan.

Tämän vuoksi mittarin tarkastus on tehtävä aina mittarin käyttöpaikalla jolloin mittarin toimintaan vaikuttavat asiat ovat mukana mittarin toiminnassa. Sama mittari, mikä käyttöpaikalla näyttää virheellisesti, voi labrassa tuottaa täysin oikean mittaustuloksen. Labrassa mittari asennetaan ohjeiden mukaan ja oikeaoppisesti.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vaikka taloyhtiön hallitus on virallisesti vastuussa veden kulutuksen laskutuksen oikeellisuudesta, asian hoito on käytännössä isännöitsijätoimiston harteilla. Kylmän ja lämpimän käyttöveden kulutuksen laskutuskäytäntö voi olla isännöitsijätoimistoilla parhaimmillaan järjestetty suunnitelmallisesti. Joissain tapauksissa...

Vuosien saatossa vastaan tulleita asioita, mitkä ovat johtaneet suuriin vesilaskuihin. Kerran tutkittiin pitkään, mistä voi johtua vanhan mieshenkilön suuri kylmän veden kulutus, kun samaan aikaan lämpimän veden kulutus oli hyvin...